Kabinet trekt nog eens 3 miljoen euro uit voor onderwijs op afstand

Het kabinet trekt nog eens 3 miljoen euro uit om leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs van een tablet of laptop te voorzien zodat zij thuis onderwijs op afstand kunnen volgen. Dat helpt om onderwijsachterstanden verder tegen te gaan. Dit meldt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Nu de coronacrisis voortduurt en steeds meer scholen fysiek en digitaal onderwijs combineren, hebben leerlingen steeds vaker een device nodig. Niet alle kinderen hebben hierover thuis de beschikking. Naar verwachting kunnen met het geld zo’n 7500 leerlingen worden ondersteund. Met de in totaal 6,3 miljoen euro die de minister eerder beschikbaar stelde, werden ook al duizenden leerlingen geholpen.

Onderwijsachterstanden

Ondanks alle inspanningen van scholen en het kabinet blijken de onderwijsachterstanden de afgelopen maanden groter te zijn geworden en zijn bestaande verschillen tussen leerlingen uitvergroot, blijkt uit onderzoeken. Minister Slob: “Dat gaat me aan het hart. Alle leerlingen moeten in de klas én thuis goed onderwijs kunnen blijven volgen, hoe lang de coronacrisis ook duurt.”

De tablets en laptops worden wederom verstrekt via SIVON, de ICT-coöperatie van schoolbesturen die de devices regelt. Via sivon.nl wordt op korte termijn bekendgemaakt hoe schoolbesturen hiervoor een aanvraag kunnen doen. Daarbij hebben scholen met veel achterstandsleerlingen voorrang.

Andere maatregelen

Om achterstanden tegen te gaan, worden daarnaast studenten van de lerarenopleiding ingezet om leerlingen te helpen bij hun schoolwerk. Via lesopafstand.nl ondersteunt het Ministerie van Onderwijs scholen bij het verder vormgeven van online onderwijs. Het kabinet heeft eerder 280 miljoen euro uitgetrokken; ook dat geld wordt ingezet om leerlingen en studenten te helpen die achterstanden of studievertraging hebben opgelopen. 

Om lesuitval door niet-corona-gerelateerde klachten van leraren zoveel mogelijk te voorkomen, worden leraren met corona-gerelateerde klachten met voorrang getest.

Door: Nationale Onderwijsgids