Normal_test_proefwerk_citotoets

Vanaf volgend schooljaar is de eindtoets verplicht voor leerlingen in het speciaal (basis)onderwijs. De toets is al verplicht in het reguliere basisonderwijs. Dat schrijft minister Slob in een brief aan de Tweede Kamer, meldt VOS/ABB.

Vanaf het schooljaar 2014-2015 werd de eindtoets verplicht voor leerlingen van groep 8 in het basisonderwijs. Op dat moment was nog geen geschikte overheidstoets voor het speciaal onderwijs beschikbaar die als “terugvaloptie” zou kunnen dienen als er bij commerciële toetsen zouden zijn. Daarom werd besloten voor het so en sbo de verplichting uit te stellen. Inmiddels bestaat de Adaptieve Centrale Eindtoets die als terugvaloptie zou kunnen dienen en kan ook het speciaal onderwijs eindtoetsen gaan afnemen.

De digitale en adaptieve versie van de Centrale Eindtoets werd begin dit jaar voor het eerst afgenomen. Dit is een toets op maat die zich aanpast aan het niveau van de leerling per toetsonderdeel. De afname van de digitale toets verliep nog niet geheel vlekkeloos dit jaar. Door softwareproblemen konden veel leerlingen het onderdeel Wereldoriëntatie niet maken. Omdat dit onderdeel niet verplicht is, konden scholen ervoor kiezen dit onderdeel te laten vallen of later schriftelijk te herhalen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids