Normal_rss_entry-151170

De 16-jarige scholier die vrijdag schoten loste op een school voor speciaal onderwijs in Roermond en daarna werd gearresteerd, wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dat gebeurt in de loop van de dag, heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) zondag gezegd.

Waarschijnlijk is de voorgeleiding in de rechtbank in Roermond, maar zeker wist de woordvoerster dat nog niet. De zestienjarige scholier zou vrijdag driemaal in de lucht hebben geschoten, een keer binnen en twee keer buiten het Kennis- en Expertisecentrum (KEC) de Donderberg in Roermond. Volgens waarnemers op school een keer met een geweer, en twee keer met een pistool. ,,Vier docenten hebben een geweer op hun buik gehad. Tijdens de schietpartij ging een leraar voor hem staan'', aldus een betrokkene. De docenten wisten te voorkomen dat er gewonden vielen en praatten de schutter naar buiten, waar hij werd gearresteerd.

Volgens de politie had de scholier ruzie met een medescholier. De school ontkent dat de actie van de jongen was ingegeven door eerdere pesterijen. Wel werd gezegd dat de scholier al jarenlang zeer geïnteresseerd was in wapens. Al vanaf groep vier van de basisschool maakte hij tekeningen van wapens. Toch was het daadwerkelijk aanschaffen van en schieten met wapens voor de school "een donderslag bij heldere hemel''. De jongen mag niet meer terug naar de school voor speciaal onderwijs. 

Gitte Stevens, advocaat van de verdachte, is boos op de school. Zij vindt dergelijke uitspraken "onnodig en onverstandig’’, liet ze zondag weten. "Ik vind dat dit niet kan.’’ Ook zei ze "het gepast te vinden om terughoudend te zijn in strafzaken waar kinderen bij betrokken zijn’’.

Door: ANP