Normal_leerlingenvervoer_gehandicapte_leerlingen_speciaal_en_bijzonder_onderwijs

Leerlingen die naar het voortgezet speciaal onderwijs volgen moeten in hun eigen regio naar school kunnen. Dat vinden gemeenten en schoolorganisaties in de provincies Flevoland, Noord-Holland, Overijssel en Gelderland (regio Noord-Veluwe). Nu moeten nog veel leerlingen in deze provincies ver reizen omdat in hun eigen woongebied geen geschikte vorm van speciaal onderwijs wordt geboden. Dit meldt Omroep Flevoland.

In diverse gemeenten in de regio zijn niet alle vormen van speciaal onderwijs beschikbaar. Deze leerlingen gaan dan vaak naar Lelystad. Het afgelopen jaar zag onderwijsgroep Eduvier voor speciaal onderwijs in de stad daardoor het leerlingenaantal met zestig kinderen stijgen. Van de in totaal vijfhonderd leerlingen komt de helft van buiten Lelystad. Gemeenten en schoolorganisaties willen nu onderzoeken hoe dit anders kan. Dat hebben de instanties woensdag afgesproken op een conferentie over voortgezet speciaal onderwijs die werd gehouden op initiatief van onderwijswethouder Elly van Wageningen van Lelystad.

Voor kinderen is het beter als zij zo dicht mogelijk bij huis naar school kunnen. Dit moet allereerst bewerkstelligd worden door leerlingen vaker naar een reguliere school te laten gaan, vinden de gemeeten. Zij hebben daar zelf ook baat bij want het leerlingenvervoer kost jaarlijks enkele miljoenen euro.

Doordat ook leerlingen van buitenaf naar school komen in Lelystad heeft Eduvier bovendien meer ruimte nodig om alle leerlingen te huisvesten. Over de kosten van de huisvesting ontstond deze zomer nog een conflict tussen Eduvier en de gemeente. Eduvier besloot uiteindelijk zelf voor extra lokalen te zorgen. Zo’n zeventig leerlingen krijgen nu les in een kantorencomplex op een bedrijventerrein, tot groot ongenoegen van de ouders.

Door: Redactie Nationale Onderwijs