Normal_roken_sigaret

Een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking (89 procent) vindt dat sportterreinen waar kinderen sporten, volledig rookvrij moeten zijn. Dat blijkt uit onderzoek door onderzoeks-bureau Flycatcher in opdracht van de Alliantie Nederland Rookvrij. Eenzelfde percentage vindt dat sigaretten weggehouden moeten worden van kinderen. Toch wordt er langs sportvelden nog veel gerookt. De Hartstichting roept daarom sportverenigingen op hun sportterrein rookvrij te maken. Dit meldt de Hartstichting.

Driekwart van de jeugd tussen de 6 en 17 jaar is lid van een sportvereniging. Langs de lijn wordt nog veel gerookt, zo bevestigen ook bestuurders van sportverenigingen. Uit onderzoek is bekend dat kinderen die geconfronteerd worden met roken, eerder zelf gaan roken. ‘Zien roken, doet roken’. De Hartstichting wil zoveel mogelijk sportverenigingen stimuleren hun sportterrein rookvrij te maken. Met een nieuw programma, dat bestaat uit een stappenplan en andere ondersteunende materialen, kan iedere bestuurder en vrijwilliger van een sportvereniging aan de slag om het sportterrein rookvrij te maken. Aan de start van het nieuwe sportseizoen nodigt de Hartstichting zo’n 3000 sportverenigingen uit om rookvrij te worden.
 
Op dit moment zijn er circa 10 sportverenigingen in Nederland al volledig rookvrij. “Dit aantal groeit gestaag,” aldus Italianer. “Met een rookvrij sportterrein geeft een sportvereniging het goede voorbeeld aan kinderen. Je draagt met alle staf, ouders en supporters uit dat niet-roken de norm is, waardoor kinderen minder snel zelf gaan roken. Als Hartstichting willen wij sportverenigingen ondersteunen bij het maken van deze stap op weg naar een Rookvrije Generatie.”
 
De Hartstichting heeft samen met KWF Kankerbestrijding en het Longfonds het initiatief genomen voor de beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’. Samen met een groeiend aantal partijen en personen werken zij toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids