Normal_verkeer_verkeersbrigadiers_scholen

Vanuit twee scholen in het speciaal onderwijs, ZML De Maaskei in Heel en ZML De Vijverhofschool te Tegelen, kwam het idee om een verkeersquiz voor hun leerlingen te organiseren. Samen met Veilig Verkeer Nederland (VVN) hebben beide scholen in het schooljaar 2013-2014 een verkeersquiz ontwikkeld die geschikt is voor zeer moeilijk lerende kinderen (ZMLK). Dat meldt Maaskei Onderwijsgroep Buitengewoon.

De leerlingen nemen deel aan deze verkeersquiz als afsluiting van een cyclus verkeerslessen in de eigen klas. De verkeersquiz is een wedstrijd tussen een vijftal ZML-scholen uit de regio’s Noord- en Midden Limburg en Sittard-Geleen, waaraan leerlingen deelnemen die in een vergelijkbare onderwijsfase van het ZML-onderwijs zitten.

De verkeersquiz vormt de afsluiting van een reeks verkeerslessen die aansluiten bij de leerlijn verkeer met als doel leerlingen zo zelfstandig mogelijk deel te laten nemen aan het verkeer als voetganger of fietser. De Verkeersquiz wordt gehouden op donderdag 18 juni aanstaande in Cultureel Centrum Don Bosco in Heel (gemeente Maasgouw).

Rond 11:00 uur worden de deelnemende scholen hier welkom geheten en ontvangen. De deelnemende scholen zijn: ZML De Maaskei uit Heel, ZML De Vijverhofschool uit Tegelen, ZML Mikado uit Gennep, ZML De Parkschool uit Sittard en ZML Herman Broerenschool uit Roermond. Iedere school vaardigt maximaal 15 leerlingen af, die deelnemen aan de quiz.

Tijdens de quiz, die om 11:15 uur begint, worden er verschillende opdrachten uitgevoerd: meerkeuzevragen waarbij bordjes omhoog gestoken moeten worden, open vragen die mondeling beantwoord moeten worden door de ‘experts’ van iedere school. Er is ook een praktijkopdracht waarbij de leerlingen mankementen aan een fiets moeten ontdekken. 

© Nationale Onderwijsgids