Normal_martin_van_rijn_pvda

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid benadrukt dat het onderwijsgeld niet is bedoeld voor het geven van eten, drinken en kleding aan kinderen die verwaarloosd worden. Volgens de staatssecretaris moeten scholen signalen over kinderen die onvoldoende voorzien worden in hun primaire levensbehoeften doorgeven aan de gemeente of Veilig Thuis. Van Rijn zegt dat gemeenten de mogelijkheden hebben om de benodigde ondersteuning te bieden. Dat meldt RTL Nieuws.

Onlangs werd bekend dat 160 basisscholen in totaal 1100 gevallen hadden gemeld van kinderen die van huis uit niet de primaire levensbehoeften mee krijgen. Deze kinderen krijgen onvoldoende voeding, hebben geen fatsoenlijke kleding en worden thuis niet gewassen. Tenminste 55 basisscholen hebben aan RTL Nieuws gemeld dat ze noodgedwongen zelf eten, drinken, kleding en soms zelfs onderdak bieden aan verwaarloosde kinderen. Dit zou vaak ten koste gaan van onderwijsgeld en -tijd.

Jan Dirk Stokkedreef, bestuurslid van Jeugdzorg Nederland is van mening dat scholen de problemen eerder moeten melden bij hulpverleners. Volgens het bestuurslid vinden de scholen een gesprek met de ouders over deze onderwerpen moeilijk, een melding doen bij Veilig Thuis is nog een stap verder. Volgens Jeugdzorg Nederland maken te weinig scholen een melding van verwaarlozing bij Veilig Thuis. Van Rijn is het hier niet mee eens. “De meldingsbereidheid van scholen is niet laag ten opzichte van andere sectoren”, aldus de staatssecretaris.

© Nationale Onderwijsgids