Logo_primair_onderwijsraad_po-raad_logo
Het opzetten en het continueren van onderwijs-zorgarrangementen voor kwetsbare leerlingen is eenvoudiger geworden, aldus de PO-Raad. Staatssecretaris Martin van Rijn heeft namelijk op 7 oktober toegezegd dat een groep thuiswonende kinderen met ernstige meervoudige beperkingen of handicaps onder de Wet langdurige zorg (Wlz) komt te vallen. Dit meldt de PO-Raad. 
 
Lange tijd was onduidelijk of deze kinderen onder de Wet langdurige zorg zouden vallen of niet. De PO-Raad heeft meerdere malen de politiek aangeschreven over deze groep kwetsbare kinderen. De transitie van de jeugdzorg naar de gemeenten bracht de onderwijs-zorgarrangementen van deze leerlingen in gevaar. 
 
Op 19 september schreef de PO-Raad bijvoorbeeld aan de Tweede Kamer: “Doordat zorgaanbieders nog steeds onvoldoende financiële duidelijkheid hebben gekregen, komt de continuïteit van zorg aan kwetsbare kinderen ernstig in het geding. Scholen die samenwerken met instellingen voor jeugdhulp met specifieke onderwijs-zorgarrangementen voor complexe doelgroepen zoals ZMOLK’ers (moeilijk lerende kinderen met ernstige gedragsproblemen) lopen daarmee het risico hun integrale aanbod niet te kunnen continueren. Zonder bestaanszekerheid voor deze onderwijs-zorgarrangementen (OZA’s) dreigt een groep kwetsbare kinderen en jongeren thuis te komen zitten.”
 
Doordat Staatssecretaris Van Rijn heeft laten weten dat deze groep van kwetsbare kinderen onder de Wet langdurige zorg (Wlz) komt te vallen, is het makkelijker geworden om onderwijs-zorgarrangementen voor hen op te zetten in het passend onderwijs, of bestaande arrangementen te continueren. 
 
© Nationale Onderwijsgids