Archieffoto

Samen met wethouder Klaas Smid geven de leerlingen van basisschool Johan Seckel op 21 augustus het startsein voor de verkeerscampagne 'De scholen zijn weer begonnen.' Speciale aandacht is er voor de leerlingen van het speciaal basisonderwijs, die les krijgen in praktisch verkeersonderwijs. Dit meldt De Stentor. 

Tijdens de actie worden automobilisten bewust gemaakt van hun snelheid. De automobilisten die zich aan de snelheid houden, ontvangen hiervoor een bedankje van de leerlingen. Automobilisten die te hard rijden worden hier op ludieke wijze op gewezen. 
 
De leerlingen van de Ommense basisscholen krijgen zelf ook les in verkeersveiligheid. Ze leren over de remweg van auto's en vrachtwagens, zodat zij hier rekening mee leren houden in het verkeer. Aan de leerlingen van het speciaal onderwijs die zelfstandig naar school komen, wordt extra aandacht besteed door middel van praktisch verkeersonderwijs. Zij zijn sneller afgeleid in het verkeer en daardoor kwetsbaarder. Door hen stap voor stap ervaring te laten op doen in het zelfstandig reizen, groeit het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid van deze leerlingen. Dit is ook belangrijk voor de latere overstap naar het voortgezet onderwijs. 
 
De jaarlijkse campagne voor veilig verkeer start altijd direct na de zomervakantie, omdat in die periode de kans op ongelukken hoger is dan in de rest van het schooljaar. Jaarlijks overlijden er in Overijssel en Gelderland 4 kinderen tussen de 0 en 14 jaar en raken er ruim 300 ernstig gewond door ongevallen. Bijna 8 op de 10 kinderen zat op de fiets ten tijde van het ongeluk. 
 
© Nationale Onderwijsgids