Brugklassers uit Gulpen leren de gevaren van tractors tijdens verkeersles

Brugklassers van het Sophianum uit Gulpen kregen maandag antwoord op de vraag ‘Wat ziet de bestuurder van een tractor wel of niet?’. Driehonderd brugklassers kregen een training om alle gevaren te herkennen die een tractor in het verkeer kan veroorzaken. Dat meldt 1Limburg.

De leerlingen gingen op een parkeerterrein bij de school aan de slag met praktijkvoorbeelden. Zo kregen de brugklassers les over de dode hoek en zagen ze hoe ver een tractor uitzwenkt. Leerling Aniek Hagen legt uit dat er een pion op de plek gezet moest werden waarvan de leerlingen dachten dat de tractor tot daar zou uitzwenken.

Educatieve gedachte 

Niet alleen praktijk, maar ook theorie. Er kwamen meer dan 25 landbouwers vertellen over hun voertuigen. “Leerlingen zie je blij worden als ze naar de machines kijken. Maar wij vinden het als school ook heel fijn dat er een educatieve gedachte achter zit”, zegt Sophianum-conrector Karlijn Maar.

Op de fiets naar school 

Burgemeester Nicole Ramaekers is ook erg enthousiast over de verkeersles. Ze legt uit dat de brugklassers meestal op de fiets naar school komen, voornamelijk omdat men hier in landelijk gebied woont. Volgens Ramaekers werkt het dan ook goed om al deze oefeningen een keer in de praktijk uit te voeren.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk