Normal_schoolplein14_geopend

Gelach, stuiterende ballen en gejuich klinken over het schoolplein van Kentalis Signis aan de Jan Sluijtersstraat in Amsterdam. De officiële handeling is achter de rug en nu is het Schoolplein14 officieel van de dove en slechthorende kinderen om op te spelen. Schoolgenootje Mike van Vliet, een van ‘De 14 van Johan’ opende met een afvaardiging van de Cruyff Foundation het eerste van de ongeveer dertig schoolpleinen van de twintig cluster 2-scholen van Kentalis die de komende tijd een Schoolplein14 worden.

Een groep leerlingen en de school hebben samen zelf via startpakket gekozen voor welke coatings (lijnen en vakken) op het plein moesten komen. De uitkomst valt bij iedereen in de smaak. Ook bij de 10-jarige Mike, die vooral trefbal erg leuk vindt op het vernieuwde schoolplein. Maar de oranje vlakken van het volleybalveld spreken hem ook erg aan. “Oranje. De kleur van Nederland”, zegt hij met een brede lach op het gezicht. 
 
“Het is heel mooi geworden. De kinderen kunnen meer en leuker spelen.” Zijn woorden worden ondersteund door de kinderen die Schoolplein 14 enthousiast aan het uitproberen zijn door middel van allerlei spelletjes die door de coatings op de grond mogelijk zijn geworden. Want ook als je doof of slechthorend bent of een taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebt, is spelen en sporten belangrijk èn leuk. Dat je als ambassadeur ook de pers te woord staat, hoort erbij als een van ‘De 14 van Johan’, maar zelf spelen op je eigen Schoolplein14 is natuurlijk nog leuker. 
 
Mike is de eerste dove/slechthorende jonge sporter die een van ‘De 14 van Johan 2014’ is. Dit zijn veertien jonge sporters die zich een jaar lang inzetten als bijzonder ambassadeur om het gedachtegoed van de Johan Cruyff Foundation uit te dragen: nóg meer gehandicapte en niet gehandicapte kinderen en jongeren in beweging brengen. Een van zijn eerste optreden was het openen van het Schoolplein14 bij Kentalis Signis in Amsterdam.

Afgelopen maand werd bekend dat Kentalis al haar schoolpleinen ombouwt in een Schoolplein14. 
 
© Nationale Onderwijsgids