Openbaar ministerie

AMSTERDAM (Novum) - De Amsterdamse oecumenische scholengemeenschap Amos is 'verbijsterd' over de arrestatie van de voorzitter van het college van bestuur, de directeur en de controller op verdenking van fraude. Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie meldde dinsdag dat de drie zijn aangehouden omdat voor tweeënhalve ton subsidiefraude zou zijn gepleegd.

De christelijke onderwijsstichting, die 34 basisscholen beheert in Amsterdam, zou leerlingen hebben ingeschreven op een basisschool die niet bestond. Vervolgens werd een bekostigingssubsidie van tweeënhalve ton aangevraagd bij het ministerie van Onderwijs.

Het ministerie heeft die subsidie uitbetaald, maar deed later aangifte. Hierop stelde het functioneel parket een onderzoek in. Het ministerie heeft de uitbetaalde subsidie inmiddels teruggevorderd bij het schoolbestuur.

Amos is verbijsterd over de aanpak. "Alsof Amos fraude zou hebben gepleegd", staat in een verklaring. De scholengemeenschap meldt dat er in 2010 plannen waren om een basisschool op te richten. Daarvoor werd subsidie toegekend. In juli 2011 sneuvelde dat plan, en werd besloten om een school voor hoogbegaafde kinderen te starten.

Hierover is volgens Amos afstemming geweest tussen het stadsdeel waar de school zou komen en het ministerie van OCW. In mei van dit jaar is alle subsidie terugbetaald. Het onderwijs voor de hoogbegaafde leerlingen wordt op twee andere scholen gegeven.