autisme verstandelijke beperking cursus

GRONINGEN - Het behandelprogramma Samen Stevig Staan is door de Erkenningscommissie Interventies erkend als theoretisch goed onderbouwd. Dat meldt de website van het Nederlands Jeugd Instituut.

Dit programma is gericht op jongeren en kinderen (9-17 jaar) die een lichte verstandelijke beperking en gedragsproblemen hebben en op hun ouders. Doel is bij ouders de opvoedingsvaardigheden vergroten en bij hun kinderen de oplossingsvaardigheden in sociale situaties verbeteren. De aanpak vindt voor kinderen én ouders plaats in groepsbijeenkomsten.

Ook de interventie Brussencursus Autisme, voor broers en zussen van kinderen met autisme, is door de Erkenningscommissie Interventies beoordeeld als theoretisch goed onderbouwd. Deze cursus heeft als doel om te voorkomen dat broers of zussen (brussen) van kinderen met een autismespectrumstoornis zelf psychosociale of psychiatrische problemen ontwikkelen.

Naast brussenbijeenkomsten voor kinderen van 9 tot 17 jaar bestaat de interventie uit ouderbijeenkomsten. Doel is een zo gezond mogelijke gezinssituatie scheppen en behouden.

 

© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres