Onderwijswethouder Marjolein Moorman praat met leerlingen over geld

Één op de vijf Nederlandse jongeren neemt grote risico’s als het op geld aankomt. Zij hebben onvoldoende inzicht in hun financiële situatie en kunnen daardoor in de problemen komen. Dat kan uiteindelijk leiden tot stress, slechte schoolresultaten en schooluitval. De Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman schoof gisteren aan bij leerlingen van Kiemm Montessori die het lesprogramma MoneyWays volgden, een armoede- en schuldenpreventieprogramma van Diversion en het Nibud. Dat meldt Moneyways. 

Moorman: “Jongeren zijn kwetsbaar voor geldproblemen. Als je achttien wordt krijg je veel financiële verantwoordelijkheden, zonder dat je een buffer hebt opgebouwd. Daarom sturen we als gemeente Amsterdam alle jongeren die achttien worden een brief om hen te feliciteren en hiervan bewust te maken. Ook gastlessen helpen jongeren hier bewust van te worden en zorgen ervoor dat minder jongeren in de schulden raken.”

Rolmodellen 

Financiële educatie is helaas geen vast onderdeel van het schoolcurriculum. En dat terwijl jongeren steeds vaker op jonge leeftijd financiële stress ervaren: de aankoopverleidingen zijn groter dan ooit, geld wordt steeds minder tastbaar en er wordt nog steeds te weinig gepraat over geld en schulden. Het programma MoneyWays reikt jongeren de juiste handvatten aan om met geld om te gaan. Tijdens de lessen gaan jonge rolmodellen het gesprek over geld aan met de klas. Zij vertellen over hun eigen ervaringen en financiële uitdagingen en snijden zo, op laagdrempelige wijze, gevoelige onderwerpen aan. Femke Pluymert van Diversion: “De inzet van deze rolmodellen komt als één van de effectieve kenmerken uit de bus. Zij hebben een goede klik met jongeren, omdat ze dicht bij hun belevingswereld staan. Daarnaast leidt hun openheid ook tot meer openheid bij de jongeren.” 

Week van het geld 

Het bezoek van Moorman aan MoneyWays vond gisteren plaats tijdens de Week van het geld: een initiatief om meer aandacht te besteden aan financiële educatie op scholen. Tijdens de les werden thema’s als zwartwerken, geld uitlenen en uitgaven aan kleding openlijk besproken. Het werd voor de onderwijswethouder wederom duidelijk dat jongeren veel struikelblokken ervaren als het aankomt op financieel inzicht en het bespreekbaar maken van schulden. Gemeente Amsterdam investeert dan ook in programma’s zoals MoneyWays om financiële educatie op scholen te bevorderen. Pluymert: “Wij bereiken nu meer dan 10.000 jongeren per jaar en hopen dat steeds meer scholen, in Amsterdam en daarbuiten, mee gaan doen met onderwijsprogramma's gericht op financiële educatie!” 

Door: Nationale Onderwisjgids