Jongeren met obesitas maken kans op maagverkleining

Voor jongeren die alles al hebben geprobeerd om gewicht te verliezen  kan een maagverkleinende operatie een laatste redmiddel zijn. Obesitas brengt namelijk grote gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals suikerziekte en hart- en vaatziekten. Dat meldt Skipr. 

In Nederland kunnen mensen vanaf 18 jaar in aanmerking komen voor een maagverkleining. Bij jongeren onder de 18 mogen deze operaties alleen uitgevoerd worden in studieverband. De TEEN-BEST studie van het MMC en het MUMC+ is momenteel de enige studie die op dit moment actief is in Nederland. 

Gezondheidswinst 

“Met deze studie verwachten we aan te kunnen tonen dat de maagverkleinende operatie, als onderdeel van een uitgebreid begeleidingstraject voor jongeren met ernstig overgewicht, een enorme gezondheidswinst oplevert. En dat de levensverwachting van deze jongeren toeneemt. Uiteindelijk is ons doel om de kwaliteit van leven van deze jongeren nu en in de toekomst aanzienlijk te verbeteren”, aldus obesitas-chirurg en initiatiefnemer François van Dielen van MMC.

Suikerziekte 

Slechts een klein percentage komt in aanmerking voor de ingreep. Het betreft dan met name jongeren die voor hun achttiende soms al suikerziekte of andere gewichtsgerelateerde aandoeningen hebben.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk