Veilig Verkeer Nederland presenteert resultaten eerste Nationale Fietslichtteldag

Als je mensen vraagt wat hen een onveilig gevoel geeft in het verkeer, dan wordt fietsen zonder verlichting het vaakst genoemd (95 procent). Om inzichtelijk te maken hoe het gesteld is met het voeren van fietsverlichting in Nederland organiseerde wij daarom afgelopen donderdag 8 december de eerste Nationale Fietslichtteldag. Uit de resultaten van deze teldag blijkt dat 70,8 procent van de fietsers de fietsverlichting op orde heeft en 29,1 procent géén of geen volledige fietsverlichting heeft! Dat meldt Veilig Verkeer Nederland. 

Speciaal voor de lancering van deze eerste Nationale Fietslichtteldag hebben wij de Fietslichttellen-app ontwikkeld. Met deze app was het na afloop direct inzichtelijk hoe het met de fietsverlichting is gesteld. De vrijwilligers die aan de actie meededen konden gemakkelijk turfen hoeveel van de passerende fietsers beide lichten AAN of jusit uit hadden - of enkel voor- of achterlicht voerde.

Scholengemeenschap Eekeringe in Steenwijk 

Daarnaast scoorde de provincie Overijssel het beste qua fietsverlichting. Daar fietste maar liefst 87,1 procent van de fietsers met de complete verlichting aan. Scholengemeenschap Eekeringe in Steenwijk heeft de meeste leerlingen met de fietsverlichting in orde. Maar liefst 96,1 procent had hier de fietsverlichting aan.

Fietsverlichting 

Het doel van de Nationale Fietslichtteldag is dat VVN zij aan zij met het publiek, via de fietslichttellen-app, in beeld krijgt waar het goed gesteld is met de fietsverlichting en waar nog extra aandacht voor fietsverlichting nodig is. En dat mensen juist ook na de Nationale Fietslichtteldag door het hele land fietsverlichting blijven tellen met de VVN Fietslichttellen-app.

Fietslichttellen-app 

De Fietslichttellen-app is ontwikkeld met het oog op de lancering van deze eerste Nationale Fietslichtteldag. Vanaf vandaag kan de app ook gebruikt worden door iedere organisatie, vereniging of andere vrijwilligersgroep die een fietslichttelactie wil organiseren in hun buurt. Meedoen is makkelijk. 

Door: Nationale Onderwijsgids