Week 42: Hebe en Sanne, toename tijdelijke contracten en schoolboeken

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? 

Maandag: Toename tijdelijke contracten Nederlandse universiteiten is AOb een doorn in het oog 

Bij Nederlandse universiteiten blijft het aantal tijdelijke contracten groeien. Dat blijkt uit het antwoord van minister Robbert Dijkgraaf op vragen van de Tweede Kamer. De AOb strijdt ook al jaren voor meer vaste banen.

Dinsdag: Monteurs en loodgieters steeds schaarser vanwege meer hoogopgeleiden

Het percentage laag opgeleide mensenis de afgelopen decennia gehalveerd. Dat zeggen de nieuwste CBS-cijfers. De laatste jaren nam ook het aandeel van de mensen met een praktische mbo-opleiding af. Dat is een zorgelijke ontwikkeling, want er is nu een groot tekort aan vaklui zoals de elektromonteur, de timmerman en de loodgieter

Woensdag: Terugkoopregeling ongebruikte schoolboeken bij studenten onduidelijk

Mbo-studenten moeten nog steeds veel boeken kopen die, uiteindelijk, tijdens de studie helemaal niet nodig zijn. Sinds kort zijn scholen verplicht om ongebruikte boeken terug te kopen. Veel studenten zijn alleen nog niet bekend met deze terugkoopregeling.

Donderdag: Lichamen Hebe en Sanne geborgen, politie doet nog onderzoek naar Kia Picanto

De lichamen van de vermiste Sanne (26) en Hebe (10) zijn woensdagavond rond 22.00 uur gevonden in een auto bij knooppunt Empel bij Den Bosch. De politie deed onderzoek naar de gevonden auto en meldde uiteindelijk op woensdagnacht dat de lichamen van de slachtoffers waren geborgen. Volgens de politie was het onderzoek ook zo goed als afgerond. 

Vrijdag: 'Extra verhoging kinderopvangtoeslag nodig als kosten kinderopvang stijgen'

De kinderopvangtoeslag wordt verhoogd met 5,6 procent, maar tegelijkertijd staat er een begrote kostenstijging van 7 tot 10 procent in de kinderopvang gepland. Veel kinderopvangorganisaties gaan die kosten waarschijnlijk doorberekenen aan ouders, waardoor vooral ouders met de laagste inkomens de opvang voor hun kinderen niet meer kunnen betalen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk