Terugkoopregeling ongebruikte schoolboeken nog bij veel studenten onduidelijk

Mbo-studenten moeten nog steeds veel boeken kopen die, uiteindelijk, tijdens de studie helemaal niet nodig zijn. Sinds kort zijn scholen verplicht om ongebruikte boeken terug te kopen. Veel studenten zijn alleen nog niet bekend met deze terugkoopregeling. Dat meldt Mbo Today.

Uit nieuw onderzoek van JOBmbo blijkt dat nog veel studenten (meer dan 90 procent) te maken heeft met ongebruikte schoolboeken. Het komt vaak voor dat docenten verplicht gekochte boeken niet behandelen tijdens de lessen. 

JOBmbo vraagt al jaren aandacht voor dit probleem. Elk jaar krijgt de organisatie weer klachten over dure leermiddelen en dan is het extra zuur als de helft niet gebruikt wordt.

Terugkoopregeling 

Sinds kort zijn scholen verplicht om de ongebruikte leermiddelen terug te kopen. Uit onderzoek van JOB blijkt echter dat 89 procent van de studenten hier niets vanaf weet. De regeling is vaak onvindbaar en scholen stellen vaak onrealistische voorwaarden. JOBmbo vindt de terugkoopregeling dan ook niet de juiste oplossing: “Wij willen niet langer dat het probleem van ongebruikte leermiddelen bij de student wordt gelegd. Scholen zijn verantwoordelijk voor boekenlijsten en daardoor zijn zij ook verantwoordelijk voor het laag houden van de kosten.”

Kamervragen 

Kamerleden Peter Kwint (SP) en Zohaïr El Yassini (VVD) hebben inmiddels Kamervragen gesteld. Zij maken zich al langer druk om de ongebruikte leermiddelen. Op 9 november gaat de Tweede Kamer in debat over het mbo en zal deze kwestie ook aan de orde komen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk