Hersenstichting roept op om te stoppen met de 'choking game'

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft begin augustus een 15-jarige jongen laten aanhouden voor het aanleggen van een wurggreep waardoor vier scholieren buiten bewustzijn raakten. Dit zogeheten ‘stikspel’ of ‘choking game’ is verre van onschuldig, want het kan je hersenen beschadigen. Dat meldt ANP Expert Support.

Als Hersenstichting weten we hoe ingrijpend een hersenaandoening is; het zet je leven op zijn kop. Het 'stikspel’ zorgt voor een zuurstoftekort in de hersenen, wat kan leiden tot hersenletsel. Want als je hersenen langer dan drie minuten geen zuurstof krijgen, raken ze beschadigd.

Zichtbare en onzichtbare gevolgen 

De zichtbare en (vaak) onzichtbare gevolgen hiervan kunnen een langdurig negatief effect hebben. Denk aan problemen met lopen, praten en onthouden. Maar ook veranderingen in je denken, emoties en gedrag. Vaak zijn de onzichtbare gevolgen het meest ingrijpend en de moeilijkste verandering. Schade van het ‘stikspel’ kan zelfs zo ernstig zijn dat iemand komt te overlijden.

Hersenen 

De ontwikkeling van de hersenen loopt door tot tenminste het 25ste levensjaar. Tijdens de puberteit zijn de hersenen dus nog volop in ontwikkeling. In deze fase is het des te belangrijker om goed voor je hersenen te zorgen. We roepen dan ook op om te niet meer deel te nemen aan dit vreselijke spel. Met elkaar hebben we één doel voor ogen: gezonde hersenen voor iedereen. 

Door: Nationale Onderwijsgids