Middelbare school in Utrecht wil misschien schooluniform invoeren

Rector Albert Wijnsma wil graag dat alle leerlingen van de Utrechtse middelbare school Academie Tien een schooluniform gaan dragen. De school zou dan ook gelijk de eerste school van Nederland zijn waar het schooluniform wordt geïntroduceerd. Volgens Wijnsma draagt het dragen van een schooluniform bij aan het gemeenschapsgevoel én is het een middel tegen kansenongelijkheid en individualisering. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

“Ik zou dat graag op onze school invoeren. Je kunt roepen dat je iets aan kansenongelijkheid wilt doen of er daadwerkelijk iets aan doen. Een uniform dragen maakt iedereen gelijk en zorgt voor een gemeenschapsgevoel: je bent ergens een onderdeel van”, aldus Wijnsma.

Schooluniform in veel landen verplicht 

In veel landen is het dragen van een schooluniform in het basis- en voortgezet onderwijs verplicht. Het bekendste voorbeeld is Engeland, maar ook in Zuid-Amerika, Azië, Afrika en een aantal Europese landen dragen scholieren een uniform. In Nederland komt het alleen op internationale scholen voor.

Herkenbaarheid 

Volgens Wijnsma is herkenbaarheid ook belangrijk. “Als jongens een uniform dragen, van welke afkomst dan ook, en ze helpen een vrouw met haar boodschappen, dan versterk je iets. Maar het werkt ook twee kanten op: we kunnen ze ook aanspreken als ze iets fout doen”, legt Wiersma uit.

Volgens scholengroep NUOVO, waar Academie Tien onder valt, wordt er serieus over het idee van Wiersma nagedacht. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk