Bijna de helft van de jongeren in Nederland heeft last van prestatiedruk

50 procent van de jongeren in Nederland heeft regelmatig het gevoel dat ze moeten presteren in de maatschappij. Daarnaast wil bijna de helft ook niet dat zij slechter presteren dan anderen. Dit blijkt uit het onderzoek genaamd ‘Jongeren van Nu’ van jongerenorganisatie TeamAlert. Dit meldt TeamAlert.

Jongeren in Nederland hebben de laatste jaren steeds meer last van stress en de druk om te presteren. Uit onderzoek van Unicef blijkt dat één derde van de scholieren veel druk ervaart door hun schoolwerk. Zij geven hun leven dan ook een lager cijfer.  Ook ervaren veel jongeren stress door het gebruiken van social media. Ze voelen de druk om bij ieder berichtje dat ze krijgen, gelijk te reageren. 

Prestatiedruk 

Uit het vragenlijstonderzoek, met 928 deelnemers, komt naar voren dat 50 procent van de ondervraagde jongeren vaak tot erg vaak het gevoel heeft te moeten presteren. 40 procent stelt te hoge eisen aan zichzelf en 45 procent van de jongeren ervaart regelmatig het gevoel niet slechter te willen presteren dan anderen. 

Problemen zelf oplossen 

Daarnaast wordt ook duidelijk dat 51 procent van de jongeren het gevoel heeft dat ze hun problemen zelf moeten oplossen. Ze willen ook geen hulp van anderen om hun eigen zaken op te pakken. 

Ontwikkelingen onder jongeren 

Deze onderzoeksresultaten zijn slechts een klein deel van een groter onderzoek dat TeamAlert heeft gedaan onder jongeren in Nederland. TeamAlert voert jaarlijks het onderzoek ‘Jongeren van Nu’ uit om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen onder jongeren.

De eerste resultaten van het onderzoek ‘Jongeren en Duurzaamheid’ worden binnenkort bekendgemaakt. Het eindrapport van ‘Jongeren van Nu’ verschijnt begin volgend jaar.  

Door: Nationale Onderwijsgids