Kamer wil advies over mondkapjes in ov

Het kabinet wil weten of mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht moeten worden. Daarom is de groep deskundigen (OMT) die het kabinet adviseert over de bestrijding van het coronavirus om raad gevraagd, zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur). Dit meldt ANP.

Het OMT gaat volgens haar kijken naar de voor- en nadelen van mondkapjes in trein, bus of tram. Verscheidene landen hebben mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht om verspreiding van het virus te voorkomen. Het ov is nu alleen bedoeld voor mensen in cruciale beroepen zoals de zorg. Omdat passagiers 1,5 meter afstand moeten betrachten is de capaciteit beperkt. Meer mensen maken intussen gebruik van het ov. "We zien nu al dat het knelt", aldus Van Veldhoven.
 

Druk op ov groter bij opening scholen

Als de middelbare scholen op 1 juni weer open zouden mogen, wordt die druk alleen maar groter. Minster Slob heeft daarom gisteren tijdens het kamerdebat al aangegeven dat het mogelijk is dat niet alle middelbare scholen na 1 juni open gaan. De druk op het openbaar vervoer en de openbare ruimte is daarbij leidend. "Ik wil de verwachtingen temperen dat alles weer open gaat en iedereen weer naar het voortgezet onderwijs kan”, zei hij woensdag in een Kamerdebat. "We hopen wel dat er wat ruimte gaat komen.”
 
Als het in de trein te druk wordt kan een conducteur de trein stil laten zetten en mensen vragen de trein te verlaten. Dat is volgens staatssecretaris Van Veldhoven al gebeurd. 
 

Testschermen NS

De NS rijdt deze week op het traject Zwolle-Groningen met treinen die zijn voorzien van onder meer stickers en schermen om reizigers minimaal 1,5 meter afstand van elkaar te laten houden. Het gaat om zes aangepaste dubbeldekkers. In de eerste proeftreinen tussen Zwolle en Groningen zijn strepen in de gangpaden aangebracht en symbolen op stoelen om aan te geven welke zitplaatsen wel en niet in gebruik zijn. Ook wordt in een coupé geëxperimenteerd met plastic schermen tussen reizigers. De NS overweegt ook eenrichtingsverkeer in de treinen in te voeren, zodat reizigers elkaar niet meer in gangpaden hoeven te kruisen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids