NPO maakt educatief jeugdprogramma in coronatijden

De Publieke Omroep past de programmering op verschillende manieren aan om publiek te informeren en juist nu extra te verbinden. De NPO, alle omroepen en de programmamakers werken de komende dagen samen aan een passend en aanvullend aanbod voor iedereen, met zowel informatieve als ontspannende programma’s voor jong en oud. Dit meldt de NPO.

“Dit zijn tijden van grote zorg en saamhorigheid waarin juist de Publieke Omroep van grote waarde wil zijn”, aldus Shula Rijxman, bestuursvoorzitter van de NPO. “Nu steeds meer mensen, alleen, in gezinnen of in groepsverband noodgedwongen thuis verblijven als gevolg van de oproep van de overheid, komen we via onze vertrouwde zenders op tv, radio en online met extra programma’s, speciaal om deze uitzonderlijke tijd door te komen.” 
 

Aanbod voor de jeugd

De NPO bereidt een speciaal educatief jeugdprogramma voor dat zo snel mogelijk elke middag op NPO Zapp live zal worden uitgezonden. Dit programma dient als nationale huiskamer waar kinderen hun vragen kunnen stellen. Ondertussen blijven het NOS Jeugdjournaal, Het Klokhuis en Schooltv vertrouwde plekken waar de jeugd op de hoogte wordt gehouden. 
 

Radio

Nieuwszender NPO Radio 1 staat elke dag uitgebreid stil bij de impact van het coronavirus, met ook live-verslagen van persconferenties, vragen van luisteraars en eventueel meer ingelaste actuele uitzendingen. De nieuwsbulletins worden waar nodig verlengd.
 
Ook op de andere NPO-radiozenders is het coronavirus een belangrijk onderwerp. NPO 3FM zendt elke avond bijzondere concerten uit van artiesten die als gevolg van de situatie niet kunnen optreden. Ook brengt 3FM jongeren en ouderen - op afstand - met elkaar in contact.
 

Contact op afstand

NPO Radio 5, dat zich richt op 55-plussers, haakt aan op deze actie middels een telefooncirkel om mensen die zich in thuisisolatie bevinden in contact te brengen met anderen. Ook NPO Radio 2 opent vanaf maandag de lijnen: iedereen die zijn verhaal kwijt wil, kan terecht bij deze brede radiozender. Op de klassieke muziekzender NPO Radio 4 worden concerten uitgezonden van orkesten en componisten die als gevolg van de bijzondere situatie nu niet uitgevoerd kunnen worden. De urban zender NPO FunX brengt verhalen van luisteraars die zich inzetten voor anderen, in het bijzonder zorgverleners. 
 
Shula Rijxman: “We beseffen dat het leven er nu voor veel luisteraars anders uitziet dan normaal. Veel mensen verblijven thuis. Met onze radiozenders willen we vooral deze dagen een plek zijn waar je je verhaal kwijt kunt. Samen houden we Nederland open.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids