Normal_normal_kinderen__fietsen__helm__beweging__sport__mountainbiken__mountainbike

Kinderen en verkeer. Een kwetsbare combinatie, die extra aandacht nodig heeft. Na de schoolvakantie is het voor iedereen weer wennen aan kinderen in het verkeer die naar school gaan. Automobilisten worden met name gevraagd om alert te zijn op drukte rondom scholen en de kinderen op de fiets. Ook dit jaar vraagt de gemeente Lelystad in samenwerking met Arriva aandacht voor kinderen in het verkeer met een sticker van Nijntje 'Wij gaan weer naar school' achter op de bussen. Dit meldt gemeente Lelystad. 

Het is een spannende periode voor scholieren: een nieuw schooljaar en wellicht een nieuwe route van huis naar school. Sommige scholieren hebben nog niet zoveel verkeerservaring. Deze scholieren zijn in het verkeer dan ook erg geholpen als volwassenen goed opletten. Met de campagne 'De scholen zijn weer begonnen' na de zomervakantie worden met name automobilisten gevraagd om extra alert te zijn in het verkeer.
 

Help ongevallen te voorkomen

Automobilisten kunnen rekening houden met fietsende scholieren door op tijd te vertrekken. Zij hoeven dan minder gehaast te rijden en letten beter op in het verkeer. Wethouder Luc Baaten doet daarom een beroep op verkeersdeelnemers om ervoor te zorgen dat er geen slachtoffertjes vallen: "Rij of fiets 'MONO', dat wil zeggen dat als je rijdt, houd dan je aandacht op één ding en dat is het verkeer. 'MONO' is ongestoord onderweg zijn, zonder afleiding van appjes of social media berichtjes. Zo zorgen we ervoor dat mensen hun ogen op de weg houden en niet op hun scherm. Zeker in de schoolomgeving. En ga wat vaker met de kinderen lopend of met de fiets naar school. Zo doen zij ervaring op in het verkeer. En als je dan toch met de auto naar school gaat, verminder dan je snelheid. Dat kan ook al helpen. Met deze maatregelen voorkomen we met elkaar aan het begin van het schooljaar dat er meer (onnodige) ongevallen plaatsvinden."
 
Door: Nationale Onderwijsgids