Normal_balloons-1869816_960_720

Vrijdag 14 december is het weer Paarse Vrijdag. Door op die dag in het paars gekleed te gaan, tonen leerlingen, studenten en docenten hun respect voor mensen van alle soorten gender en seksuele oriëntatie, onder het motto ‘4 de liefde, draag paars’. Paarse Vrijdag is vooral een feestelijke dag maar biedt daarnaast ook de kans om serieus over de onderwerpen diversiteit en gender met elkaar aan de slag te gaan, ook op de overige 364 dagen van het jaar. Dit meldt stichting School & Veiligheid.

Paarse Vrijdag is een goed moment om met de klas of in het team het gesprek aan te gaan over (seksuele) diversiteit, tolerantie en respect maar het onderwerp speelt natuurlijk het hele jaar door. Om te zorgen dat het niet bij een eenmalig gesprek blijft en dat sociale veiligheid een structurele plek krijg in de schoolcultuur biedt de stichting School & Veiligheid een aantal hulpmiddelen aan.

Zo is er de ‘praatposter’ met handreiking hoe je gesprek kunt starten over deze onderwerpen. Daarnaast kunnen docenten de Paarse Vrijdag krant bestellen als middel om in klas inhoudelijk aan de slag te gaan. In de krant staan artikelen voor verschillende leeftijden en onderwijstypen en is ook geschikt voor verschillende lessen. Zo kan ook een wiskunde-docent met het thema aan het werk op een manier die past bij zijn of haar vak.

Paarse Vrijdag wordt georganiseerd door het Gender & Sexuality Alliance (GSA) Netwerk van het COC, belangenvereniging voor lhbt’ers. Het idee komt overgewaaid uit Amerika. Daar werd de dag voor het eerst georganiseerd nadat in korte tijd veel lhbt-jongeren zelfmoord hadden gepleegd. Paarse Vrijdag is sinds 2010 ook een jaarlijks terugkerend evenement in Nederland. Aan de eerste editie in 2010 deden zo'n 150 scholen mee. Vorig jaar deden meer dan 900 Nederlandse scholen mee en werken ruim een half miljoen paarse polsbandjes uitgedeeld. Scholen die mee willen doen aan Paarse Vrijdag kunnen gratis het Paarse Vrijdag actiepakket bestellen met verschillende materialen zoals posters en polsbandjes.

Meer informatie op www.schoolenveiligheid.n.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids