Normal_politie__auto

Het Alfa-college in Hoogeveen gaat leerlingen trainen hoe ze moeten reageren in het geval van terroristisch geweld. Volgende week wordt er een zogeheten ‘school-shooting’ waarheidsgetrouw in scene gezet, zo schrijft regiodirecteur Jan Berend van der Wijk in een brief aan de ouders van de leerlingen. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

De speciale oefening is een uitbreiding op de ontruimingsoefeningen die elk jaar al plaatsvinden op de school. Het doel ervan is om de verantwoordelijkheid van de school wat betreft (sociale) veiligheid serieus te nemen. Op drie locaties van het Alfa-college in Hoogeveen vinden woensdag 13 juni onaangekondigde aanvallen plaats.

School-shootings die in het nieuws komen, vinden vaak plaats in de Verenigde Staten, maar ook in ons land is er een reële toename van dreiging. Met de speciale oefening kunnen de BHV-trainingen en protocollen worden verbeterd op de school, waarbij intensief overleg plaatsvindt met hulpdiensten.

De politie en studenten van de opleiding uniformberoepen helpen mee met de voorbereiding van de oefening. Via de omroepinstallatie van het Alfa-college worden de leerlingen op de hoogte gebracht van het begin en einde van de oefening. Iedereen in de school moet tijdens die oefening de instructies van leerkrachten en hulpdiensten opvolgen.

In de brief die de ouders hebben ontvangen is zelfs een stappenlijst opgesteld van wat leerlingen het ‘best’ kunnen doen. Sommige ouders en leerlingen vragen zich af of de adviezen wel de juiste zijn. Enkele ouders vinden dat de school de leerlingen op deze manier juist bang maakt. Na de oefening kunnen de leerlingen praten met medewerkers van Slachtofferhulp om hun ervaringen te delen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids