Normal_gevangenis__prikkeldraad

Kinderen en jongeren met een ouder in detentie willen beter geïnformeerd worden over wat ze kunnen verwachten als hun vader of moeder wordt aangehouden en naar de gevangenis moet. Ook vinden ze dat er meer ondersteuning en zorg moet komen en dat scholen, hulpverleners en anderen betrokken partijen meer kennis en expertise moeten hebben om de kinderen goed te helpen. Dat blijkt uit het project Zie je mij wel, waarvan de Kinderombudsman vandaag in samenwerking met Exodus Nederland de uitkomsten presenteert. Dit meldt de Kinderombudsman.

Naar schatting zijn er op dit moment 25.000 kinderen met een ouder die in de gevangenis zit. De Kinderombudsman en Exodus Nederland hebben kinderen en jongeren waarvan de vader of moeder in de gevangenis zit of heeft gezeten gevraagd een tijdlijn te maken van hun eigen verhaal. Met deze tijdlijn wil Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer de kinderen en jongeren een stem geven en de verantwoordelijke organisaties, zoals de politie, penitentiaire inrichtingen, scholen en hulpverleners, laten zien wat zij nodig hebben. Uit de tijdlijn blijkt dat kinderen en jongeren beter geïnformeerd willen worden over wat ze kunnen verwachten als hun vader of moeder aangehouden wordt en in detentie zit. Ook maken kinderen en jongeren zich zorgen of het wel goed gaat met hun vader of moeder.
 
Naast betere informatie vinden ze dat er meer ondersteuning en zorg moet komen voor kinderen en jongeren met een ouder in detentie en meer kennis en expertise bij scholen en hulpverleners. Vaak is er veel stress thuis, is de relatie met de gedetineerde ouder ingewikkeld en vinden kinderen het lastig om op school te vertellen dat hun vader of moeder in de gevangenis zit. Een meisje vertelt dat ze het jarenlang geheim heeft gehouden op school: "Ik wist gewoon niet hoe ik het kon vertellen. Ik vind eigenlijk dat de school had moeten zien dat er iets mis was."
 
De Kinderombudsman doet daarnaast een aantal extra aanbevelingen voor scholen: zij moeten zich meer bewust zijn van hun belangrijke rol in de ondersteuning van deze kinderen en in het tegengaan van pesten en uitsluiting. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids