Normal_kalverboer_kinderombudsvrouw_kinderombudsman

Vandaag gaat de Kinderrechtentour van start. Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer reist twee weken lang door Nederland om van kinderen en jongeren te horen wat zij belangrijk vinden. Van jonge topsporters tot jongeren die op straat leven en van kinderen van militairen tot jongeren die kampen met een eetstoornis. Dit meldt De kinderombudsman.

De Kinderrechtentour vindt plaats van maandag 1 tot en met maandag 15 oktober 2018. Tijdens de tour reist de Kinderombudsvrouw met haar team het land door. Elke dag spreekt ze een andere groep kinderen en jongeren. Met de verhalen, ervaringen en meningen wil de Kinderombudsvrouw kinderen en jongeren een stem geven in haar werk en problemen aankaarten bij de verantwoordelijke partijen. 
 
De Kinderrechtentour start maandag 1 oktober met een bezoek aan de Rijdende School in Weert. Op deze mobiele basisschool krijgen kinderen van kermisexploitanten les. De Kinderombudsvrouw praat met de kinderen over hoe het is om steeds op een andere plek te wonen en met andere kinderen in de klas te zitten. Op dinsdag 2 oktober is de Kinderombudsvrouw bij Extralent Kerobei in Blerick. Dit is een basisschool die onderwijs aanbiedt voor hoogbegaafde leerlingen die in het reguliere onderwijs vastlopen.
 
Donderdag 4 oktober staat een werkbezoek aan een school voor voortgezet speciaal onderwijs (VSO) op het programma. De Kinderombudsvrouw is vrijdag 5 oktober in Friesland om van jongeren die op straat leven of hebben geleefd te horen wat zij belangrijk vinden en nodig hebben. Zaterdag 6 oktober loopt de Kinderombudsvrouw mee met scoutinggroep de Zwervers in Assen. Zij hebben een speciale speltak voor scouts met een verstandelijke beperking.
 
De Kinderombudsvrouw wil van zo veel mogelijk kinderen en jongeren horen hoe het met ze gaat en wat zij belangrijk vinden. Kinderen van acht tot achttien jaar kunnen van zich laten horen via de online vragenlijst op www.dekinderombudsman.nl/kinderrechtentour. Dit kan tot 21 oktober 2018. De resultaten uit de vragenlijst en de gesprekken tijdens de Kinderrechtentour worden op 20 november, de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind, gepresenteerd.   
 
De Kinderombudsman gaat elke twee jaar op Kinderrechtentour. De eerste Kinderrechtentour vond plaats in 2016. Uit deze tour kwam onder andere naar voren dat kinderen en jongeren in Nederland echte aandacht willen en dat er iets wordt gedaan aan schoolstress.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids