Normal_microfoon__debat__spreker

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib is de juryvoorzitter van het VARA-programma 'Op weg naar het Lagerhuis'. Hierin strijden de tien beste jonge debaters van ruim 200 middelbare scholen tegen elkaar en zijn de drie grootste speechtalenten te zien. Arib wordt bijgestaan door parlementair verslaggever Xander van der Wulp en tv-presentatrice Linda Hakeboom. De presentatie is net als afgelopen jaren in handen van Menno Bentveld. Dit meldt NU.nl.

Het VARA-programma ‘Op weg naar het Lagerhuis’ gaat voor de negentiende keer op zoek naar het beste debat- en speechtalent. Dit jaar streden meer dan 200 middelbare scholen om de titel van beste debatschool van Nederland in de voorrondes.  Hieruit zijn uiteindelijk vijf leerlingen van het Praedinius Gymnasium Groningen en vijf debaters van De Nassau uit Breda geselecteerd. Zij zullen op 9 juni in de finale staan. Ze gaan onder meer in debat met Theo Hiddema, advocaat en kersvers Kamerlid voor Forum voor Democratie.
 
De jongerendebatcompetitie is verbonden met het in de jaren 90 zo populaire VARA-programma ‘Het Lagerhuis’. De laatste reguliere uitzending hiervan was in 2010, maar de jongereneditie ‘Op weg naar Het Lagerhuis’ keert sinds 1999 jaarlijks terug bij de VARA, dit seizoen opnieuw in samenwerking met de jongerenorganisatie HOPE XXL en Het Debatfonds. Het doel is enerzijds om jongeren de mogelijkheid te bieden hun debattechnieken te vergroten, anderzijds kunnen jongeren ervaren wat de provinciale politiek inhoudt.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids