AOb gelast verkiezingsdebat af wegens protest tegen deelname PVV

Het verkiezingsdebat van de Algemene Onderwijsbond (AOb) dat morgen zou plaatsvinden gaat niet door. De AOb heeft het debat afgelast omdat een deel van de leden bezwaar had tegen de deelname van de PVV. Partijleider Geert Wilders vindt het een antidemocratisch besluit. Dit meldt de NOS.

Als reden voor de afgelasting schrijft de AOb dat het verkiezingsprogramma van de PVV “dermate afstand neemt van alles waar de AOb (…) voor staat” dat de bond geen andere oplossing zag dan het intrekken van de uitnodiging. Daardoor kon het debat niet doorgaan. De AOb wijdt hierbij niet uit over de punten waarop de PVV en de onderwijsbond het niet met elkaar eens zijn. De bond geeft wel aan in gesprek te gaan met de achterban over “hoe om te gaan met een politiek landschap met partijen met ideeën die mijlenver van de eigen missie afstaan”. Hierbij zullen gelijke kansen en racisme ook aan bod komen, aldus de AOb.

Antidemocratisch

De PVV is verontwaardigd over het besluit van de AOb. “De bond van inclusie en gelijkheid. De bond voor iedereen behalve voor PVV’ers”, zegt PVV-onderwijswoordvoerder en Kamerlid Harm Beertema. Geert Wilders noemt de leden van de AOb “laffe antidemocraten”. Ook D66 is ontevreden over het besluit en vraagt de AOb om het debat toch door te laten gaan. Kamerlid Paul van Meenen twitterde: “Ben het ook zeer niet eens met heel veel punten uit dat programma. Maar juist daarom wil ik in debat met Harm Beertema.”

Aan het debat zouden naast de PVV en D66 ook CDA, PvdA, VVD, SP en GroenLinks deelnemen. De woordvoerders van deze partijen zouden debatteren over onder andere het belang van vaste contracten in het onderwijs, kansengelijkheid en maximale klassengroottes.

Door: Nationale Onderwijsgids