NWO-verkiezingsdebat: zes partijen debatteren over toekomst onderzoek

Er is veel belangstelling voor het eerste NWO-verkiezingsdebat: de toekomst van onderzoek in Nederland. Dit debat vindt online plaats op woensdag 17 februari van 10 tot 11 uur. Lucella Carasso, journalist bij de NOS, zal kandidaten van VVD, D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en SGP bevragen over hun politieke ambities voor onderzoek in Nederland. Dit meldt NWO.

Onderwerpen als kennis, innovatie en wetenschap zijn waarschijnlijk geen grote thema’s in de landelijke verkiezingscampagne en ze krijgen meestal ook weinig aandacht van de grote nieuwsmedia. Om die reden organiseert NWO dit verkiezingsdebat met kandidaten van verschillende partijen. Zo biedt NWO onderzoekers en onderzoeksinstellingen de kans om hun vragen van tevoren te stellen aan de deelnemende politici. Het animo blijkt groot en de aanmeldingen stromen dan ook binnen. Er wordt gevraagd naar de manier waarop de politiek de wetenschap een rol wil geven in beleidsvorming, maar ook de waarde van wetenschap in de huidige coronacrisis. Een andere belangrijke vraag die vaak ingediend wordt, gaat over de grootte van het budget dat er bestemd is voor onderzoek en innovatie. En wat willen de politieke partijen doen aan de werkdruk van onderzoekers?

Onder leiding van Lucella Carasso zullen de politieke partijen in debat gaan over de toekomst van onderzoek in Nederland. Carasso is oud-parlementair verslaggever bij de NOS en nu presentator van het radioprogramma ‘Met het Oog op Morgen’. In 2004 ontving Lucella de Philip Bloemendal Prijs; een tweejaarlijkse onderscheiding voor de meest talentvolle jonge presentator op radio en/of televisie.

Het debat vindt plaats op woensdag 17 februari tussen 10:00 en 11:00 uur in Nieuwspoort en wordt live uitgezonden. Door de huidige maatregelen kan er geen publiek aanwezig zijn. Om het debat online te volgen, kun je je kosteloos inschrijven op de NWO- aanmeldpagina.

Door: Nationale Onderwijsgids