Het Vlaamse Ieper werd in de Eerste Wereldoorlog volledig verwoest

Leerlingen van het Van Maerlant Lyceum in Eindhoven hebben minidocumentaires gemaakt over de Eerste Wereldoorlog. Tijdens een excursie aan het Vlaamse Ieper maakte zij met hun mobieltje foto's en filmpjes. De drie beste filmpjes zijn gepubliceerd op de online editie van het Eindhovens Dagblad, zo meldt de krant.

In maart stond het onderwijs voor de derde klassen havo, atheneum en gymnasium van het Van Maerlant volledig in het teken van 'De Groote Oorlog' die honderd jaar geleden uitbrak en gedurende vier jaar miljoenen slachtoffers eiste. Een vast onderdeel van die week is een excursie naar Ieper, de stad die destijds volledig werd verwoest.

Voorheen kregen de leerlingen een opdrachtenboekje mee. Dat werkte niet meer, stelde geschiedenisleraar Paul Brans vast. "Ze schreven de antwoorden van elkaar over. We wilden dat ze weer echt gingen beleven wat er toen is gebeurd."

Daarom was de opdracht dit jaar: maak met je mobieltjes filmbeelden en foto's van Ieper en maak daar een minidocumentaire van. Brans: "Het moest gaan om emotie. Laat maar zien hoe ellendig en triest die oorlog was." De leerlingen maakten in totaal 40 kleine documentaires over de oorlog.

© Nationale Onderwijsgids