Normal_10979

AMSTERDAM - Een robotvoetbalteam van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Technische Universiteit Delft neemt deel aan de RoboCup Dutch Open in Eindhoven van 25 tot en met 29 april.

Tijdens dit evenement zijn voetbaldemonstraties te zien waarbij robots van verschillende teams het tegen elkaar opnemen. Daarnaast presenteren de teams recent onderzoek, waaronder het project Human Interface. Hierbij ontwikkelden de onderzoekers een telepresence-systeem om een robot op afstand te kunnen besturen.

Het Dutch Nao Team, het team van de onderzoekers, maakt deel uit van een competitie waarbij alle deelnemers eenzelfde soort robot moeten gebruiken. De winnaar van de competitie is het team dat de beste software voor deze robot ontwikkelt. De robots moeten volledig zelfstandig redeneren en kunnen niet door de deelnemers zelf worden bestuurd.

Op het evenement zullen ook wedstrijden te zien zijn van het UvA-Rescue team. Dit team neemt deel aan een competitie waarbij met behulp van robots zoveel mogelijk slachtoffers gered moeten worden uit een fictieve ramplocatie.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen