Universiteiten en hogescholen beperken les door storm Eunice

Meerdere universiteiten en een hogeschool hebben aangegeven vrijdagmiddag geen fysieke les te geven vanwege de storm Eunice. Door de storm rijden er vanaf 14.00 uur geen treinen meer, de onderwijsinstellingen willen alle studenten de kans geven om voor die tijd naar huis te kunnen. Onder meer de Universiteit Utrecht, de Universiteit Leiden en de Hogeschool van Amsterdam geven vrijdagmiddag geen les meer op locatie.

In Utrecht gaan de lessen vanaf 12.45 uur niet door. "Docenten laten weten of en hoe het onderwijs dat morgenmiddag gepland staat, kan worden ingehaald", aldus de universiteit. In Leiden zijn vanaf 12.00 uur de universiteitsgebouwen gesloten.

Onlineonderwijs vanaf 12.00 uur 

De Hogeschool van Amsterdam beperkt het fysieke onderwijs vrijdag vanaf 12.00 uur. De gebouwen van de hogeschool blijven wel gewoon de hele dag open. Na 12.00 uur wordt mogelijk overgeschakeld naar onlineonderwijs. "De opleidingen informeren de studenten over of er wordt overgegaan op onlineonderwijs, of de lessen voor de middag vervallen", laat een woordvoerder van de HvA weten.

Zoveel mogelijk thuis werken 

De Wageningen Universiteit heeft medewerkers opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken, maar laat wel weten dat het onderwijs in principe gewoon doorgaat. "We hebben onze studenten en medewerkers gewezen op de storm en op de treinen die na 14.00 uur niet meer rijden. Activiteiten en toetsen die normaliter verplicht zijn, zijn dat vrijdag niet", aldus een woordvoerder.

Tentamens 

Ook de Vrije Universiteit van Amsterdam geeft aan dat practica en onderwijs vrijdagmiddag gewoon doorgaan, tenzij anders aangegeven door de docent. De tentamens die voor 12.00 uur zijn gepland op de campus gaan door. Voor de tentamens die na 12.00 uur plaatsvinden wordt een alternatief aangeboden of wanneer dit niet mogelijk is, uitgesteld.

Storm 

Het KNMI heeft vanaf vrijdagmiddag code oranje afgegeven vanwege de storm, met windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur. De NS adviseert mensen die vrijdag toch met trein willen om de NS Reisplanner in de gaten te houden.

Door: ANP