Bachelor-onderwijs van Open Universiteit behoort tot de top van Nederland

In de lijst van beste universiteiten van Nederland staat de Open Universiteit (OU) op de tweede plaats, na Wageningen University. Bovendien zijn vier van haar zeven bacheloropleidingen de beste in de ranglijst van hun studierichting en verdienen twee ervan het predicaat 'topopleiding 2022'. Dat zijn de waarderingen voor de Open Universiteit in de Keuzegids Universiteiten 2022 die 11 november 2021 is verschenen en waarin de kwaliteit van alle wo-bacheloropleidingen wordt vergeleken. Dit meldt de Open Universiteit.

Rector magnificus van de Open Universiteit prof. dr. Theo Bastiaens: "Een prachtig resultaat! Het beste bewijs dat ons afstandsonderwijs van hoge kwaliteit is en dat studenten hier zeer tevreden over zijn. Toegankelijk en flexibel wetenschappelijk onderwijs maken, vergt extra inspanningen. Ik ben trots op onze medewerkers dat ze dat al jarenlang op hoog niveau doen."

Milieu-natuurwetenschappen en Informatica

Alle bacheloropleidingen van de Open Universiteit krijgen een hoge waardering voor het niveau, de inhoudelijke kwaliteit van het studiemateriaal en de gebruikte werkvormen. Topopleidingen (vanaf 75 punten) zijn de bacheloropleiding Milieu-natuurwetenschappen en Informatica met respectievelijk 80 en 77 punten. Ze scoren beide de eerste plaats in de ranglijst van hun studierichting. Deze opleidingen behoren, volgens de definitie in de Keuzegids, tot de top van het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs. Ook de bachelors Rechtsgeleerdheid en Informatiekunde zijn de beste opleidingen van hun studierichting.

Toegankelijk en flexibel

Het academisch activerend afstandsonderwijs van de Open Universiteit is toegankelijk en flexibel. Alle bacheloropleidingen zijn Nederlandstalig, er is geen numerus fixus en voor de startcursussen zijn er geen ingangseisen. De zeven bacheloropleidingen zijn Algemene cultuurwetenschappen, Bedrijfskunde, Informatica, Informatiekunde, Milieu-natuurwetenschappen, Psychologie en Rechtsgeleerdheid. Aansluitend zijn er tien masteropleidingen. 

Onafhankelijke uitgave

De Keuzegids Universiteiten 2022 biedt ranglijsten die op de resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE) 2021 zijn gebaseerd. De Keuzegids Universiteiten wordt uitgegeven door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) en is een onafhankelijke uitgave waarin alle geaccrediteerde bacheloropleidingen van universiteiten per vakgebied met elkaar worden vergeleken. 

Door: Nationale Onderwijsgids