Normal_normal_geld__1_

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United doopten gistermiddag het DUO-hoofdkantoor in Groningen om tot het Ministerie van Schuld. Via een online actie online ‘kaapten’ de jongerenorganisaties de Dienst Uitvoering Onderwijs op Google Maps. Zo vragen ze bij de start van het academisch jaar aandacht vragen voor de stijgende studieschulden. De studenten hielden ook een fysieke actie bij het hoofdkantoor van DUO. LSVb-voorzitter Lyle Muns: “Tienduizenden studenten beginnen vandaag aan hun opleiding en zodoende met het opbouwen van torenhoge studieschulden. Dit academisch jaar zijn er Tweede Kamerverkiezingen en moet er een einde gemaakt worden aan het huidige leenstelsel.” Dit meldt de LSVb.

Sinds de invoering van het leenstelsel studeert een kwart van de studenten af met een studieschuld van meer dan 40.000 euro. Ook verdubbelde het aantal Nederlanders met een studieschuld van 750.000 (2011) naar 1,4 miljoen (2019) met een gezamenlijke schuld van 19,3 miljard. Wegens de economische crisis dreigen deze schulden alleen maar verder toe te nemen. FNV Young & United-voorzitter Bas van Weegberg: “Sinds de invoering van het leenstelsel lopen de studieschulden de spuigaten uit. Onacceptabel, jongeren verdienen een schuldenvrije start. Daarom hebben we er vandaag een nieuw ministerie bij: het Ministerie van Schuld.”
 
De studentenorganisaties kwamen deze middag met ongeveer 35 studenten samen bij het hoofdkantoor van DUO in Groningen. Daar werd DUO fysiek omgedoopt tot het Ministerie van Schuld. Online kaapten de studenten het DUO-hoofdkantoor op Google Maps door een extra virtuele locatie te taggen, die het Ministerie van Schuld heet en massaal cynische vijfsterrenreviews te plaatsen. Bezoekers van de nieuwe virtuele locatie worden doorverwezen naar de website.
 

#nietmijnschuld

Onder de noemer #nietmijnschuld voeren de twee bonden al een jaar campagne tegen de enorme schulden die studenten noodgedwongen moeten aangaan, omdat de basisbeurs voor HBO en WO studenten is afgeschaft. Gemiddeld hebben studenten 28.000 euro schuld. De bonden willen dat er een schuldenvrije basisbeurs komt, waarmee studenten die 12 uur bijwerken per week, schuldenvrij een goede opleiding kunnen afronden.   
 
Door: Nationale Onderwijsgids