Logo_fnv_logo

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong is blij met de steun van de Tweede Kamer voor een vrouwenquotum in de top van het bedrijfsleven. “We hebben helaas jarenlang gezien dat het niet vanzelf goed komt met de doorstroom van vrouwen naar de top. Daarom is een stevig middel als een quotum nodig. Het is de enige manier om er daadwerkelijk voor te zorgen dat er in de top van het bedrijfsleven een evenredige vertegenwoordiging van vrouwen komt. Het is een historische stap dat we nu ook in Nederland een quotum voor vrouwen in de top gaan invoeren.” Dit meldt FNV.

Noodzakelijke eerste stap

De FNV is een groot voorstander van een quotum met sanctie (lege stoel) om representatie van vrouwen in de top van het bedrijfsleven af te dwingen. FNV ziet het quotum voor de Raden van Commissarissen voor beursgenoteerde bedrijven als een noodzakelijke eerste stap. Wanneer hierna geen verbetering plaatsvindt ligt een uitbreiding van een quotumregeling voor de hand.
 

Inclusievere top en arbeidsmarkt

Bovendien is de FNV blij dat de politiek niet alleen de aanbevelingen uit het SER-advies met betrekking tot genderdiversiteit overneemt, maar ook de aanbevelingen over het vergroten van culturele diversiteit omarmt. Jong: "De weg van vrouwen naar de top duurt nu al veel te lang. Laten we ervoor zorgen dat zowel de top als de arbeidsmarkt inclusiever wordt zodat ieder zijn talenten optimaal kan benutten."
 

Actieplan gelijke kansen

Daarnaast is de FNV ook tevreden met de steun voor een actieplan voor gelijke kansen voor alle vrouwen. Jong: "Het SER-advies over diversiteit in de top, waaraan wij hebben meegewerkt, koos voor een samenhangende aanpak om de arbeidsmarktpositie van álle vrouwen te verbeteren. Dan moeten we niet alleen kijken naar de top, maar ook naar verlof- en kinderopvangvoorzieningen. De FNV wil daar graag een bijdrage aan leveren."
 
Door: Nationale Onderwijsgids