Normal_huisje_hypotheek

21 juni werd bekend dat het voor huizenkopers lastiger wordt om eventuele studieschuld verborgen te houden. Door aanpassingen in het systeem bij DUO, wordt het mogelijk om verklaringen van studieschuld op te vragen. Independer dook in dit dossier en de vergelijkingssite heeft daarbij een Studieschuld-Effectenkaart gepubliceerd, waarop de financiële gevolgen van een studieschuld op de maximale hypotheek inzichtelijk worden gemaakt. Dit meldt Digital PR.

Studielening blijft vaak verborgen

Ondanks dat studieleningen soms buiten beschouwing worden gelaten bij het vaststellen van de maximale hypotheek, vertellen kopers niet altijd dat ze een studieschuld hebben. In Nederland hebben bijna een miljoen mensen een studieschuld. Uit cijfers van het BKR blijkt dat 39 procent van de mensen met een studieschuld deze niet meldt als ze een hypotheek aanvragen. Volgens Vereniging Eigen Huis is dit zorgelijk omdat mensen met een studieschuld zo soms veel meer geld lenen voor het kopen van een huis dan verstandig is.
 

Effecten studieschuld op maximale hypotheek

Independer ontwikkelde een interactieve kaart, gebaseerd op 104 verschillende situatie-profielen. Hierin kunnen alleenstaanden en stellen zien hoe groot de impact is van een studieschuld op de maximale hypotheek. Hoewel de maximale hypotheek afhankelijk is van de hoogte van het inkomen en de hoogte van de studieschuld, is er wel een ‘ruwe vuistregel’ aan te houden: van de maximale hypotheek gaat ongeveer twee keer de studieschuld af. 
 
Voorbeeld: de maximale hypotheek van een alleenstaande die modaal verdient (36.000 bruto per jaar), daalt bij een studieschuld van 15.000 euro (de gemiddelde studieschuld in Nederland) in totaal met 32,372 euro (2,2 keer de studieschuld).
 
Op de weblog van Independer is meer informatie te vinden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids