Logo_gh

Het nieuwe exoskelet van het Delftse studententeam Project MARCH heeft de internationale obstakelrace voor exoskeletten: de Cybathlon Experience in Düsseldorf gewonnen. Teams uit verschillende landen streden tegen elkaar in deze ultieme test voor robotische harnassen voor mensen met een dwarslaesie. Dit meldt TU Delft.

Samen met ‘piloot’ Sjaan Quirijns, die sinds 2000 een dwarslaesie heeft, behaalde de MARCH III de snelste tijd en het hoogste aantal punten. Dankzij verbeteringen aan het pak en intensieve training van de piloot wist het team de obstakelbaan met vier verschillende obstakels in net geen 9,5 minuut succesvol af te ronden. Vooral op zelfstandig gebruik scoorde het team hoge ogen.
 
De Cybathlon Experience vond de afgelopen dagen plaats op de Rehacare, de Duitse vakbeurs voor revalidatie techniek. Verschillende academische en commerciële teams streden tegen elkaar in een race waarbij vier verschillende obstakels moeten worden voltooid. Deze obstakels zijn voorbeelden van hindernissen die mensen in een rolstoel dagelijks ondervinden, zoals traplopen en gaan zitten of opstaan uit een diepe stoel. De MARCH III won drie van de vier onderdelen met de snelste tijd en de meeste punten, wat resulteerde in een snelste totaaltijd en hoogste totaalscore.
 
Voor het derde jaar op rij werkte een TU Delft studententeam aan optimalisatie van het exoskelet. Ook nu werkte een team een jaar lang, geheel vrijwillig aan het nieuwe ontwerp en prototype. De MARCH lll bevat belangrijke verbeteringen ter bevordering van de dagelijkse bruikbaarheid en comfort. De nieuwe functionaliteiten spelen nog beter in op de behoefte van de gebruiker. 
 
Inmiddels is de volgende Cybathlon in Zürich aangekondigd, die vindt plaats in 2020. Met deze wedstrijden als stip aan de horizon blijven ook volgende de studententeams van Project MARCH werken aan optimalisatie van het exoskelet.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids