Logo_logo_tu_delft

Er blijkt een behoorlijke discrepantie te bestaan binnen het aantal meldingen van discriminatie en seksuele intimidatie aan de TU Delft. Vertrouwenspersonen kregen 28 meldingen binnen, terwijl medewerkers via de medewerkersmonitor vijftig maal zo veel incidenten meldden. Dit meldt het Algemeen Dgablad.

De TU Delft heeft 21.000 studenten en 4.700 personeelsleden. Ook werken er verschillende vertrouwenspersonen. Blijkens het jaarverslag 2016 kregen zij vorig jaar 28 meldingen van ongewenst gedrag. Vooral (arbeids)conflicten (14), discriminatie en respectloos gedrag (beide 4) werden gemeld. 
 
Maar in de medewerkersmonitor van begin 2017 werden maar liefst 1.375 gevallen van ongewenst gedrag benoemd van 28 procent van het totaal aantal medewerkers. De meest voorkomende meldingen in de monitor gaan over roddelen (25 procent), verbale agressie (11 procent) en pesten en discriminatie (beide 8 procent). Seksuele intimidatie kwam minder vaak voor: 1 procent van de meldingen.
 
De vertrouwenspersonen denken dat dit onder andere komt doordat veel medewerkers een drempel ervaren om naar een vertrouwenspersoon te stappen. Daarbij is de medewerkersmonitor anoniem. Ook vermoeden de vertrouwenspersonen dat hun functie redelijk onbekend is. Ze willen daarom de komende tijd werken aan de verbetering van hun zichtbaarheid.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids