Kritiek technologiebedrijven op Universiteit Twente die niet verder wil groeien

Het recente besluit van de Universiteit Twente (UT) om een maximum van 12.000 studenten te hanteren, wordt de universiteit niet door iedereen in dank afgenomen. Regionale technologiebedrijven en de werkgeversorganisatie FME vrezen dat het plafond ervoor zal zorgen dat de groei geremd zal worden, en daarom willen ze graag in gesprek met de UT. Dit meldt Tubantia.

“De UT is de motor van de Twentse economie. Die moet je niet stationair laten draaien”, zegt Thales-woordvoerder Job van Harmelen. Dit is een reactie op de mededeling van vorige week van Victor van der Chijs, voorzitter van het College van Bestuur van de UT. Hij kondigde aan dat de UT dit jaar een recordaantal van 11.000 studenten heeft, en dat het dak bij 12.000 wel bereikt is. “We hebben nu al moeite om vacatures in te vullen”, vervolgt Van Harmelen. “Vooral het werven van software-ontwikkelaars is nu al lastig. Als de UT de rem er dan ook nog eens op gaat zetten, wordt het helemaal een probleem.” Van Harmelen erkent wel dat de meeste afgestudeerde studenten in de regio waarin ze zijn opgeleid ook aan het werk gaan. “Daarom zouden we graag zien dat de UT blijft groeien. Als de UT vasthoudt aan een model van niet verder groeien, zie ik groei van de werkgelegenheid bij ons vooral in Delft en Huisen gebeuren en niet in Hengelo.”

Van der Chijs verdedigde het besluit van de universiteit door te stellen dat maximaal 12.000 studenten intensief begeleid kunnen worden. “Je kunt ook niet zomaar opschalen. Dat kan alleen als de overheid de komende jaren heel veel geld extra beschikbaar stelt. Dan kunnen we nieuw personeel aannemen om er voor te zorgen dat de verhouding tussen het aantal studenten en stafmedewerkers in balans blijft." Dennis Schipper van het Enschedese technologiebedrijf Demcom: “Als geld het probleem is, moeten we als regio actie ondernemen richting Den Haag. Waarom kunnen het leveren van kwaliteit en verdere groei niet hand in hand gaan? Daarom begrijp ik de keuze van de UT niet. We moeten er met hen over in gesprek.”

Voorzitter Jaap Beernink van de Technologiekring Twente: “Ik snap de kritiek, maar het verhaal van Van der Chijs getuigt ook van realisme. Dat er discussie over komt, is goed. Twentse bedrijven moeten ook meer moeite doen om personeel van buiten de regio of in het buitenland te werven. De UT alleen kan dit probleem niet alleen oplossen.”

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids