Normal_ok_operatiekamer_chirurgie_arts_assistent

AMC en VUmc starten samen een nieuw, internationaal trainingscentrum voor medisch specialisten: het ‘Amsterdam Skills Centre for Health Sciences’ (ASC). Het ASC heeft vandaag een partnership getekend met het medisch technologiebedrijf Stryker voor de ontwikkeling van dit trainingscentrum. Dit meldt het VUmc.

Met virtuele technologie en artificiële intelligentie gaat het ASC een 'New Way of Learning' ontwikkelen om medisch specialisten doelmatiger te trainen in het uitvoeren van operaties en andere interventies. Het centrum komt op het terrein van het AMC in Amsterdam-Zuidoost en biedt 12 operatiekamers en meerdere virtual reality simulatoren. Naar verwachting zal het ASC zijn deuren openen in november 2018. De oprichting van het ASC is mede mogelijk geworden door de intensieve samenwerking van AMC en VUmc, de twee Amsterdamse universitair medische centra, die in 2018 bestuurlijk gaan fuseren.

Het ASC wil daarnaast met de nieuwe leermethode een opleiding tot basischirurg ontwikkelen voor landen waar patiënten nauwelijks toegang hebben tot urgente operatieve zorg. Jaarlijks zouden ruim 140 miljoen extra operaties moeten worden verricht voor 5 miljard mensen wereldwijd, die nu vrijwel geen toegang hebben tot basale chirurgische zorg.

Aan de ontwikkeling van het ASC is ruim drie jaar gewerkt door een klein kernteam van AMC en VUmc onder leiding van prof.dr. Jaap Bonjer, hoofd afdeling Heelkunde bij VUmc, in samenwerking met Innovation Exchange Amsterdam (IXA), de organisatie die ervoor zorgt dat wetenschappelijke kennis ook maatschappelijk wordt benut.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids