Hogescholen en universiteiten gaan toch hun collegeroosters aanpassen op verzoek van de Nederlandse Spoorwegen. De treinvervoerder wil studenten weren uit de spits om zo de drukte in de treinen te verminderen. Eerder reageerden de diverse onderwijsverenigingen nog dat het niet de verantwoordelijkheid van het onderwijs is om problemen van de NS op te lossen. Nu lijken onderwijsinstellingen toch bereid hun collegetijden aan te passen. Dat zegt NS-topman Roger van Boxtel die met verschillende instellingen in gesprek is geweest, zo meldt het Algemeen Dagblad.
Volgens Van Boxtel hebben al enkele universiteiten en hogescholen toegezegd de collegeroosters aan te passen. Zo gaat de de hogeschool van Utrecht vanaf het nieuwe collegejaar lesgeven tot 19.00 uur, zodat studenten buiten de spits reizen. Het gaat vooral om de drukste knooppunten in het spoorwegennet, zoals Amsterdam en Utrecht. Ook andere universiteiten zouden zich bereid hebben getoond de roosters te flexibiliseren of na te denken over andere mogelijkheden die bijdragen aan het verlichten van de spitsdrukte, aldus Van Boxtel. “Dit gaat echt helpen bij volle treinen”, zegt de topman.
Onderwijsverenigingen van het hoger onderwijs, de VSNU en Vereniging Hogescholen, en ook de MBO Raad zagen eerst niets in het plan. Van Boxtel gaf niet op en ging met onderwijsinstellingen in gesprek. Dat lijkt zijn vruchten af te werpen. Volgende week gaat hij nog praten met de universiteiten en daarna Amsterdam.
Utrechtse studenten zijn boos en zijn van plan actie te gaan voeren. “We zijn helemaal niet zo flexibel als het lijkt”, zegt voorzitter Pijke Dorrestein van studentenunie Vidius. Volgens hem is het voor studenten niet vanzelfsprekend dat zij ook 's avonds naar college kunnen omdat velen bijvoorbeeld een (bij)baan hebben in de avonduren.
In Nederland zijn er zo'n 650.000 studenten met een ov-studentenkaart. Vanaf volgend jaar hebben ook mbo'ers recht op de speciale studentenpas voor het ov, in totaal zo'n 90.000 studenten. Door de lessen na de ochtendspits te beginnen en ook na de avondspits te laten eindigen, hoopt Van Boxtel vele duizenden zitplaatsen vrij te maken tijdens die drukke uren in het openbaar vervoer.
© Nationale Onderwijsgids