Vanwege problemen bij NS overweegt Universiteit Utrecht roosterwijzigingen

De Universiteit Utrecht overweegt opnieuw een aanpassing van de collegeroosters vanwege de verschralende dienstregeling van de NS. Het bestuur van de universiteit is wel teleurgesteld, want ze hadden eerder het rooster al aangepast onder druk van diezelfde NS. Dat meldt ScienceGuide. 

Anderhalf jaar geleden zette de NS druk op instellingen om studenten juist niet in de spits te laten rijden. De koepels VH en VSNU voelden er destijds niets voor om landelijke maatregelen in te voeren. Universiteit Utrecht was juist één van die instellingen die de roosters wel aanpaste.

Ontlasten van de ochtendspits 

“In sommige faculteiten hebben we het afgelopen jaar het onderwijs verplaatst van negen uur naar later op de dag. Zou droegen we bij aan het ontlasten van de ochtendspits. Nu heeft de NS eenzijdig de dienstregeling op sommige trajecten in de daluren met vijftig procent gereduceerd. Dat maakt het voor sommige studenten, voor wie wij nou juist het onderwijs verplaatst hebben, extra lastig om naar college te komen”, aldus Joop Schippers, hoogleraar en lid van de Universiteitsraad. 

Roosters aanpassen 

Volgens het universiteitsbestuur lijkt het erop dat de problemen bij NS van structurele aard zijn. De studenten kunnen alleen niet op korte termijn verplaatst worden naar een gunstiger moment. Het opnieuw aanpassen van de roosters vergt namelijk een enorme organisatorische inspanning. Toch denkt het bestuur er wel over om opnieuw de roosters aan te passen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk