Normal_maagdenhuis__uva__universiteit_van_amsterdam__protest

De bezetting in de panden van de Universiteit van Amsterdam (UvA) duurt inmiddels al een maand. Het College van Bestuur van de universiteit en de demonstranten zouden er samen nog niet uitkomen. Vanmiddag gaan de protesterende studenten en docenten opnieuw de straat op. Dit meldt BNR.

“Het grootste probleem is nog steeds dat studenten en docenten geen zeggenschap hebben over wat er gebeurt. De druk moet erop blijven. Daar helpt de pers bij. We zien dat er ook wat gebeurt in de politiek, maar ik vrees dat dat na de Provinciale Staten verkiezingen wel eens zou kunnen inzakken”, zegt Linda Duits van RethinkUvA, de naam waaronder een groep docenten protesteert.

Het bestuur van de universiteit wil de demonstranten het gevoel geven dat er naar ze geluisterd wordt, maar de studenten en docenten willen dat er daadwerkelijk naar ze geluisterd wordt, benadrukt Duits. De docente denkt dat wat er nu op de universiteit gebeurt, ook nog wel voor kan komen in andere sectoren. “Wat je op de universiteiten ziet is dat er een managementlaag tussen is gekomen, waardoor de gemeenschap niet meer het gevoel heeft dat ze mee kan beslissen. Dat rendementsdenken zie je bijvoorbeeld ook heel sterk in de zorg”, aldus Duits. 

© Nationale Onderwijsgids