Logo_propriacures

(Novum) - Hugo Brandt Corstius, Tim Krabbé, Hella Haasse, Beau van Erven Dorens, ze begonnen allemaal bij Propria Cures. Komend weekeinde viert het befaamde Amsterdamse studententijdschrift zijn 125-jarig bestaan.

Propria Cures, bekend om zijn tegendraadse en soms venijnige toon, is een van de weinige satirische bladen in Nederland. "Sinds 1980 wordt in Propria Cures de vrijheid van meningsuiting ten volle benut", zeggen de makers zelf.

Voorbeeld is een montagefoto die het blad in 1992 publiceerde van Leon de Winter liggend in een massagraf bij Auschwitz. De toenmalige redactie vond dat de schrijver zijn joodse achtergrond te veel exploiteerde. De Winter spande een rechtszaak aan tegen het blad en de redactie werd veroordeeld tot een boete en het plaatsen van een rectificatie. In de jaren zestig kreeg Propria Cures een boete wegens godslastering omdat het Jezus omschreef als een 'door actieve zelfstudie opgeklommen timmermanszoon'.

Propria Cures, Latijn voor zorg voor je eigen zaken, werd op 21 januari 1890 opgericht en sindsdien schreven honderden redacteuren voor het blad. Zaterdag verschijnt een speciaal lustrumnummer met bijdragen van meerdere oud-redacteuren. In de Academische Club in Amsterdam presenteert de redactie het jubileumboek Het gezicht van Propria Cures 1890-2015.