Kentalis’ boekje met verhalen over inclusie in het onderwijs aan leerlingen met CMB

Hoe kun je inclusief onderwijs aanbieden als de kinderen op jouw school een communicatief meervoudige beperking (CMB) of een beperking in horen én zien (doofblindheid) hebben? Daar gaat het boek over dat onderwijs- en zorgorganisatie Kentalis, met vestigingen voor (voortgezet) speciaal onderwijs in heel Nederland, onlangs uitbracht. Het boek, met de titel ‘Inclusie begint met lef’, staat vol verhalen van onderwijsprofessionals die delen hoe zij in de praktijk aan de slag gaan met het thema inclusiviteit. Dat meldt Kentalis. 

Aan het woord is Jeroen Hoek, directeur onderwijs communicatief meervoudig beperkt (CMB) en doofblindheid bij Kentalis. Hij is de initiatiefnemer van het boek. ”Bij inclusief onderwijs denken veel mensen aan: alle kinderen, met welke achtergrond dan ook, samen in één klas. De praktijk is echter weerbarstiger. Sommige leerlingen hebben namelijk een andere onderwijsomgeving nodig dan het reguliere onderwijs om goed tot leren te komen. Maar dat betekent niet dat we bij Kentalis niet streven naar inclusiviteit. Sterker nog: het is een thema waar we dagelijks mee bezig zijn.”

Inclusiviteit 

Inclusiviteit is volgens Jeroen mee kunnen doen in de samenleving, je gezien en gehoord voelen. Maar ook: de buitenwereld naar binnen halen, en andersom. “Om dat te bereiken is lef nodig. En dat hebben wij. We durven zaken anders aan te pakken en ondervonden daardoor dat er meer mogelijk is dan we vooraf dachten.” Hij geeft een voorbeeld: “Denk aan een leerkracht die naar een woonvoorziening toe gaat, als een leerling niet naar school kan komen. Of ervoor zorgen dat een leerling één dag in de week naar het reguliere onderwijs gaat, zodat hij sociale contacten in de buurt kan opbouwen.”

Waar Jeroen trots op is? “Een makkelijke vraag: op iedereen die zich dagelijks voor onze leerlingen inzet. Wat me zelf zo raakt in deze verhalen, is dat het vaak begint met één persoon. Iemand met passie, die ziet wat kinderen nodig hebben en daar vervolgens naar handelt. Zo wordt inclusie geen doel op zich, maar een middel om ook onze leerlingen mee te laten doen en daarmee sterker te verbinden met hun omgeving.”

Mensen inspireren 

Met dit boek wil Jeroen inspireren. Laten zien wat er gebeurt op onze onderwijslocaties en de locaties daarbuiten. “Hopelijk draagt het bij aan meer begrip voor elkaar, zodat een inclusieve samenleving geen modewoord is, maar een serieus streven.”

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Kentalis