Elk kind doet mee met de ijspret tijdens de Samen Schaatsen Elfstedentour

Deze winter kunnen kinderen in heel Nederland een gratis schaatsclinic volgen, tijdens de Samen Schaatsen Elfstedentoer. Bijzonder aan de clinics is dat er schaatsframes aanwezig zijn voor kinderen met een fysieke beperking. Dankzij deze nieuwe ontwikkeling doen ook kinderen die niet zelfstandig kunnen staan of lopen, toch mee met de ijspret. De toer start 10 december op het Museumplein in Amsterdam. Dat meldt het Gehandicapte Kind. 

 

Schaatsen is de oer-Hollandse sport die ons Nederlanders in koude winters verbindt. Maar dat geldt helaas niet voor álle Nederlanders. Voor veel kinderen met een handicap bijvoorbeeld, is schaatsen niet weggelegd. Als hun broertjes, zusjes en leeftijdgenootjes plezier maken op het ijs, kunnen zij alleen toekijken. Daar komt nu verandering in: dankzij de nieuwe sport Frame Schaatsen kunnen voortaan álle kinderen meedoen aan deze gezellige traditie.

Frame Schaatsen 

Bij Frame Schaatsen wordt gebruik gemaakt van een frame met een zitje en drie ijzers. Zo kunnen kinderen met een fysieke beperking glijden over het ijs. Stichting het Gehandicapte Kind introduceerde de sport eerder met een pilot in Thialf. Voor de deelnemers ging een wereld open. "Martin vond het geweldig", vertelde een van de ouders. "Hij is zelf nooit op het ijs geweest. Hij kan niet zonder zijn rolstoel en nu gaat hij het ijs op en schaatst gewoon weg."

Samen Schaatsen Elfstedentoer

Deze winter kan heel Nederland kennismaken met de nieuwe sport tijdens de Samen Schaatsen Elfstedentoer. Op elf schaatsbanen kunnen kinderen van 5 tot 12 jaar een gratis clinic volgen, verzorgd door de Sven Kramer Academy. De toer start 10 december op het Museumplein in Amsterdam, en maakt tot en met maart 2023 een ronde door Nederland. (Check de toerkalender hier).

De clinics zijn niet alleen voor kinderen met een beperking; alle kinderen zijn welkom. “Ons doel is dat kinderen met en zonder handicap samen kunnen schaatsen”, vertelt Henk-Willem Laan, directeur van Stichting het Gehandicapte Kind. “Veel kinderen met een handicap staan continu buitenspel; niet alleen bij schaatsen maar ook op school of met spelen. Door samen te schaatsen, ervaren kinderen dat iedereen erbij hoort en mee kan doen.”

Train-de-trainer cursus 

Maar het moet niet bij een eenmalige toer blijven, zegt Laan. “Ons doel is dat het ijsbaanbeeld van de toekomst gaat veranderen. Ik hoop dat schaatsverenigingen Frame Schaatsen gaan toevoegen aan het lesprogramma, zodat we voortaan kinderen met en zonder beperking samen kunnen zien schaatsen.” Om geïnteresseerde verenigingen op weg te helpen is er een train-de-trainer cursus en handboek ontwikkeld. Daarnaast is er een uitleenpool voor schaatsframes opgezet.

Door: Nationale Onderwijsgids