Deze vier leraren zijn verkozen tot 'Leraar van het Jaar 2021'

Tijdens een spannende ontknoping die te volgen was via een livestream, zijn de winnaars van de Leraar van het Jaar-verkiezing bekendgemaakt. Met hun verkiezing zijn deze leraren het komende jaar ook ambassadeur van Leraar24. Dit meldt Leraar24

Angela Esajas is een energieke leerkracht die haar leerlingen het gevoel wil geven dat ze ertoe doen. Ze gelooft niet in zwakke scholen en vindt het beroep leraar het tofste van de wereld: “Als leraar vorm je de kinderen, wij zijn hun springplank voor hun professionele leven.” De jury oordeelt dat het verhaal van Angela er een is dat binnenkomt. “Haar verhaal ademt charisma, authenticiteit en enthousiasme. Ze is een kandidaat die haar rol pakt om het verschil te maken.”

Kwetsbaarheid

Wat het beroep leraar zo bijzonder maakt, is niet in woorden te vatten, vindt Ismail Aghzanay. “Als leraar kun je harten bereiken, raken en verrijken. Ik ben er trots op dat ik al zoveel prachtige zielen heb leren kennen en hun vertrouwen heb gekregen. Maar ik maak me zorgen over de toekomst, daarom wil ik me als ambassadeur hardmaken voor het lerarentekort.” De jury is geraakt door de kwetsbaarheid die Aghzanay in zijn verhaal toont. “Jouw kernwaarden zijn passie, gedrevenheid en authenticiteit. Bij alles wat je doet en zegt, gaat het om de relatie. Kansen creëren voor elke leerling is voor jou belangrijk.”

Trots op het mbo

Als je echt kijkt, zie je meer. Dat is het credo van Kirsten Cuppen, die samen met leerlingen, leraren en partijen van buiten het onderwijs wil verbeteren. “Door te denken vanuit studenten en ze goed te leren kennen, kun je het verschil maken als leraar en doe je er echt toe.” De jury ziet Cuppen als iemand die trots is op het mbo en die dat aan iedereen laat weten. Iemand die niet direct oordeelt, maar eerst luistert en vragen stelt, die een band heeft met haar studenten en in ze gelooft.

Speciaal onderwijs

Als Leraar van het Jaar wil Jasper van der Noordt graag het speciaal onderwijs in een positief daglicht stellen. “Ook wil ik graag lerarenopleidingen uitnodigen, zodat meer toekomstige leraren weten wat het speciaal onderwijs inhoudt.” De jury ziet een docent die zijn leerlingen met liefde en respect begeleidt. “Hij is een leraar die verbinding zoekt met het voortgezet onderwijs en de arbeidsmarkt.”

Door: Nationale Onderwijsgids