Wetenschappers: breng coronaproblematiek samen met jongeren in kaart

Het betrekken van jongeren verrijkt de opzet van onderzoek en dat leidt tot beter geïnformeerde en gedragen besluitvorming. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Premier Rutte ontving op 30 april het manifest van de NWA-Jongeren Challenge, een advies voor beleidsmakers, wetenschappers en bestuurders over de rol van jongeren en corona. Dit meldt NWO.

Dit manifest is het resultaat van onderzoeksvragen die jongeren stelden aan de wetenschap. Bijna een jaar geleden riep premier Rutte tijdens de persconferentie van 19 mei jongeren op om actief mee te denken over de toekomst van het land tijdens en na de coronacrisis. De Nationale Wetenschapsagenda greep deze oproep aan en organiseerde een challenge voor jongeren die gehoor wilden geven aan deze oproep. Jongeren dienden allerlei onderzoeksvragen in, waarmee zij samen met wetenschappers aan de slag gingen. Zoals de vraag wat de impact van de coronacrisis is op kwetsbare jongeren.
 

4 op de 10 jongeren zit in een kwetsbare situatie

Een van de onderzoeken toont aan dat 4 op de 10 jongeren tussen de 16 en 24 jaar in een kwetsbare situatie zit. Odilia Laceulle, ontwikkelingspsycholoog, over de resultaten: “Niet omdat ze zelf  lichamelijke of psychische klachten hebben, maar door het samenwonen met kwetsbare huisgenoten. Omdat ze meer dan andere jongeren worden geconfronteerd met de mogelijke gevolgen van corona, houden zij zich goed aan de coronamaatregelen. Maar tegelijkertijd lijken ze het zwaarder te hebben dan andere jongeren. Ze hebben meer emotionele problemen, zoals angst en depressieve gevoelens. Ook missen ze vaker belangrijke mijlpalen die kenmerkend zijn voor deze leeftijd. Denk aan zelf beslissingen nemen, met geld leren omgaan, omgaan met intimiteit en seksualiteit of het mislopen van een bijbaantje. Er zou veel meer aandacht moeten zijn voor deze grote groep jongeren.”
 

Manifest

Gezamenlijk hebben vijf topwetenschappers en hun onderzoeksteams met jongeren op basis van hun ervaring een manifest opgesteld voor beleidsmakers, wetenschappers en bestuurders over jongeren en corona. “Het betrekken van jongeren bij wetenschap en beleid heeft veel toegevoegde waarde, zeker in crisissituaties zoals tijdens deze pandemie,” concludeert Eveline Crone. “Deze generatie is ontzettend creatief. Onderzoek heeft aangetoond dat hun hersens nog volop in ontwikkeling zijn. En dat levert dus echt andere inzichten en ideeën op.”
 
In het manifest adviseren de wetenschappers jongeren te betrekken bij de vorming van beleid door co-creatie, inzichten van jongeren mee te nemen in het beleid en beleid of onderzoeksresultaten veel toegankelijker te maken. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids